Karlskoga


Bilder från resan till Karlskoga 2018-09-05

Halvvägs till Karlskoga bjöds vi på "bussfika".

Besöket i Karlskoga inleddes vid Nobelmuseet, som inryms i Alfred Nobels herrgård Björkborn.

Här mötte vi Alfred Nobel som staty men också högst levande i form av en skådespelare som gestaltade Alfred på ett mycket övertygande sätt. När vi bänkade oss i lokalen satt Alfred vid sitt skrivbord så blick stilla att många trodde att det var en vaxdocka. Helt plötsligt rusade han upp och började berätta om sitt liv. Överraskningen var så stor att flera deltagare fick en helt annan ansiktsfärg.

Alfred berättade bland annat om svårigheterna att få sitt testamente godkänt. Av förmögenheten på 33 miljoner blev 31 miljoner grundplåten till nobelprisen. I slutet av 1800-talet var detta en mycket stor summa pengar .

Här visar han sitt sovrum, där han hade en revolver under huvudkudden. Anledningen var att han kunde avlossa ett skott ifall han plötsligt blev så dålig att han inte kunde påkalla hjälp på annat sätt. Ett trygghetslarm med andra ord.

Några interiörer.

En av Alfreds två kameror.

Hans kassaskåp.

Här visar Alfred sitt laboratorium. Mannen i bakgrunden är Ragnar Sohlman, som visade sig vara en docka. Ragnar Sohlman var en ingenjör som arbetade hos Alfred, och det var den person som efter Alfreds död med mycket idogt arbete lyckades få testamentet godkänt. Utan Ragnar Sohlmans insatser hade inte Nobelpriset funnits idag.

Efter att ha sett de medaljer som Nobelpristagarna får ...

... samlades vi för lunch på Bofors Hotell

Efter lunchen åkte vi till Granbergsdals hytta ett stycke norr om Karlskoga.

Vi möttes av en guide, som på värmländska berättade om hyttans historia. Här har man framställt tackjärn från mitten av 1600-talet fram till 1925.

Här befinner vi oss längst upp vid masugnen.

Rester av den elanslutning som gjordes 1902.

Besöket vid hyttan avslutades med fika i det gröna.